استراکچر فلزی و نحوه تولیدش
استراکچر فلزی و نحوه تولیدش
استراکچر فلزی چیست و انواع استراکچر فلزی کدامند؟
استراکچرهای فلزی از جمله سازه های فلزی صنعتی محسوب می شوند. این نوع سازه های صنعتی بسیار کاربردی و مورد توجه هستند. و بیشتر در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی مورد استفاده قرار می گیرند.
استراکچر های فلزی در برابر زلزله عملکرد بیشتری دارد علاوه بر حفظ پایداری و انسجام، انرژی ناشی از زلزله را تا حد امکان جذب و مستهلک می نماید. با توجه به منحنی نیرو تغییر مکان سازه ها هرچه استراکچر فلزی شکل پذیر تر باشد انرژی بیشتری را هنگام زلزله جذب می کند. فولاد نرمه به علت طبیعت شکل پذیری که دارد از این نظر ماده مناسبی می باشد و می تواند انرژی زیادی جذب کند.
انواع استراکچرهای فلزی از لحاظ شکل ساختار به دسته بندی زیر تقسیم می شوند:
سازه های قاب بندی شده: که مجموعه ای از اعضای محوری، خمشی و یا محوری خمشی اند.
سازه های پوسته ای: منابع نگهداری مایعات و گازها که نیروی محوری حاکم است.
در چه جاهایی از استراکچر فلزی استفاده می شود؟
استفاده از استراکچر فلزی به موازات رشد صنعت فولاد در جهان نیز افزایش یافت و امروزه هم در بخش ساختمان و هم در ساخت سوله شاهد استفاده گسترده از فولاد و اسکلت فلزی هستیم .
البته در امر ساخت و ساز، رقیب هایی هم برای این سازه وجود دارد که مهم ترین آنها اسکلت بتنی است.
انواع استراکچر فلزی کدام است؟
از منظر فرآیند ساخت و مهم تر از آن به لحاظ نوع اتصالات اجزا، به سه دسته مجزا تقسیم می شود که عبارتند از:
1. استراکچر فلزی با اتصالات جوشی
حتماً ساختمان های اسکلت فلزی که از چند دهه قبل به صنعت ساختمان وارد شدند و هم اینک نیز کماکان مورد استفاده قرار می گیرند را به خاطر دارید. تیر آهن جزء اصلی ساخت اسکلت این بناها محسوب می شود که با کمک بادبند ها و انواع مهاربند تکمیل می شود.
2.استراکچر فلزی با اتصالات پیچ و مهره ای
سازه با اتصالات پیچ و مهره صورت دیگری از استراکچر فلزی است که بسیار هم مورد توجه قرار می گیرد. از آنجایی که تولید قطعات این سازه ها در کارگاه های صنعتی و به صورت پیش ساخته صورت می پذیرد، عملیات نصب با سرعت بسیار بالا در محل پروژه صورت خواهد گرفت.
3.استراکچر فلزی با اتصالات ترکیبی
گاهی این نیاز پیش می آید که از هر دو مکانیزم ذکر شده در اتصالات استراکچر فلزی استفاده می شود و بنای نهایی، ترکیبی از اتصالات جوشی و اتصالات پیچ و مهره ای را دارا خواهد بود. در چنین سازه هایی، معمولاً 80 درصد اتصالات را پیچ و مهره ها برقرار می کنند و تنها در 20 درصد موارد بالاجبار از جوشکاری در محل نصب استفاده خواهد شد.